Vogezen

Het klimaat in de Lorraine verschilt niet veel van ons eigen klimaat, maar neigt hooguit wat meer naar een landklimaat. In de winter is het er dan ook iets kouder dan in Nederland en in de zomer is het ongeveer even warm. Reken dus maar niet op alleen zon. De Vogezen houden de bewolking namelijk vaak tegen zodat er wel wat regen wil vallen. Gelukkig klaart het na een bui meestal snel weer op! En dat maakt Lorraine een heerlijke regio voor vakantiegangers die even lekker een weekje of (lang) weekendje willen genieten van de rust, de natuur en de cultuur.

Vosges, of zo als de Nederlanders zeggen Vogezen, is een gebied met een prachtige natuur. Een heerlijk gebied met uitgestrekte groene weilanden, duizenden meertjes, uitgestrekte bossen en heuvels die naar het oosten toe ruim boven de 1000 meter uitkomen. Daar bevindt zich ook het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges, een ideaal wandelgebied. Wil je dit gebied met de auto, motor of (race)fiets verkennen dan is het aan te raden de Route des Crêtes te volgen, een route die langs de mooiste plekjes van de Vogezen leidt. Deze route kun je bijvoorbeeld starten bij de Col de la Schlucht (te bereiken over de D 417 via Gérardmer). Vervolgens over de D 430 richting le Honeck (1362 meter), Kastelberg (1364 meter), Rainkopf (1304 meter), Rothenbachkopf (1306 meter) tot aan de Jungfraukopf (1266 meter) bij le Markstein. Dan via de D431 naar de Grand Ballon op 1424 meter hoogte. In totaal is deze route ongeveer 85 km lang.

Grootschalige industrialisatie heeft zich grotendeels onttrokken aan de Vogezen. De liefhebber van rokende schoorstenen, krachtcentrales en files doet er goed aan een andere vakantiebestemming te zoeken, want de Vogezen bieden niets van dit type genot.

Tussen de zilverdennen (abies alba), fijnsparren (picea abies) en beuken (fagus sylvatica) leven vele diersoorten die alle ruimte genieten: herten, reeën, everzwijnen, hermelijnen maar ook gemzen, bevers en zelfs lynxen. De lynx kwam oorspronkelijk voor in de Vogezen, maar is circa vijftig jaar geleden verdwenen. Sinds 1983 is zijn Tsjechische familie opnieuw uitgezet en tellingen wijzen er op dat de soort zich nu goed handhaaft. Jaarlijks worden er dieren bij geplaatst om een gezonde voortplanting te waarborgen.

130 vogelsoorten leven in de Vogezen, waaronder het zeer zeldzame auerhoen. Deze hoender, van top tot teen zowat een meter, is min of meer de mythische totem van de jacht in de Vogezen. De vogel is beschermd maar wordt steeds zeldzamer.

Ook de flora verdient aandacht. Op de hellingen van de ballons, op de door de wind geplaagde bergkammen - waar het klimaat vergelijkbaar is met dat van Zuid-IJsland (!) - groeien uitbundig vingerhoedskruid, arnica, lelies, orchideen vele soorten paddestoelen, korstmossen. In de natte gebieden, waar nog vervening plaatsvindt en waar ooit turf werd gestoken als brandstof, groeit veelvuldig het vleesetende plantje Ronde Zonnedauw. Hij eet, ter geruststelling van de lezer, voornamelijk insecten. Le Plateau des Mille Étangs, ofwel het plateau van de duizend meren, is zo een veengebied waar men tot voor kort turf stak.

La Campagnarde 1 La Campagnarde 2 La Campagnarde 3 La Campagnarde 4